Bakgrunn
Bønder vil kunne få sin andel av personlige utfordringer og livskriser. Noen eksempler på utfordringer som kan være krevende å håndtere midt oppi et krevende driftsopplegg for garden kan være helseproblem, rusproblem, økonomiske problem, samlivsbrudd, dødsfall i nær familie etc.
Aktørene i nettverket sin oppgave er å «fange opp» at bonden er utsatt for en krise, og hjelpe bonden til å få kontakt med aktuelt hjelpeapparat.
Målet med «Bondens nettverk»:
- Formidle informasjon om de hjelpetiltak som finnes både helse- og driftsmessig
- Ufarliggjøre det å ta kontakt med tilgjengelig hjelpeapparat, både helse- og driftsmessig
- Etablere rutiner for bedre oppfølging av gårdbrukere i faresonen både helse- og driftsmessig
Landbruksforvaltningen i kommunen har ansvar for å koordinere nettverket i Oppdal.
Tanken er at bonden eller noen i bondens nærhet skal kontakte den i nettverket de kjenner eller har tillit til. Det er utarbeidet et fullmaktsskjema der bonden kan gi vedkommen fullmakt til å ta kontakt med andre i nettverket ved behov. Den enkelte aktør skal kunne hjelpe, eller kunne henvise til den eller de aktuelle innen nettverket.
Beredskapsplakat
Landbruksvikar
Oppdal landbrukstjenester har ansvaret for landbruksvikartjenesten i Oppdal. ved behov for avløser ved sykdom kontaktes Oppdal landbrukstjenester på tlf. 960 13 669. Landbruksvikaren skal være en beredskap for alle gardbrukere uavhengig om de er medlem i landbrukstjenester eller ikke.
Godt bondevett
Nettsiden http://www.godtbondevett.no/ er en felles satsning på psykisk helse fra Norges Bondelag, Norges Bonde- og Småbrukarlag og Landbrukets HMS-tjeneste. Gjennom nettstedet vil akørene øke oppmerksomheten og bevisstheten omkring hva som kan være med på å gjøre en forskjell i bondens hverdag.
Kontaktopplysninger:
Rådgiver landbruk Hanne Kristin Bjørndal
e-post: hanne.bjorndal@oppdal.kommune.no
Tlf: 918 96 036
Publisert: 10.09.2018
Sist endret: 25.04.2023 10.12