
Hva er «ungdomsprosjektet»?
«Ungdomsprosjektet» et nytt prosjektet som knyttes til det overordnede prosjektet “ Fjellbøgda sammen”, som har mål om å styrke barn og unges psykiske helse, samt forebygge rus. Prosjektet er en del av den statlige satsningen, Program for folkehelse 2017 - 2027, som skal styrke barn og unges psykiske helse og forebygge rus. Prosjektet har tilskuddsmidler fra Trøndelag fylkeskommune og har tett oppfølging og samarbeid fra NTNU og fylkeskommune.
Hovedprosjektet “Fjellbøgda sammen” («Voksenrollen i Oppdalsfotballen» og «Dialogduken») skal styrke relasjon - og samspillskompetanse hos voksene på barns arena og slik indirekte styrke barn og unges psykiske helse. «Ungdomsprosjektet» har ungdom 13 – 19 år som målgruppe og vil treffe målgruppa direkte. “Ungdomsprosjektet” skal styrke inkludering, tilhørighet, fellesskapet, mestring og glede hos ungdommer og vil derfor ha direkte positiv innvirkning på den psykiske helsa.
Ungdommene skal delta i utvikling av nye aktiviteter slik at flere ungdommer kan både delta, men også være med å drive en aktivitet. Aktivitetene kan gjennomføres både i klubbens lokaler, men også på andre arenaer.

Prosjektet skal bruke ABC for god psykisk helse som rammeverk. Gjennom ABC for god psykisk helse skal ungdommene finne aktiviteter som de skal gjøre sammen med andre. Dette vet vi styrker den psykiske helsa.

Hva skjer i «Ungdomsprosjektet»?
Alle ungdommer fra 13 – 19 år kan melde inn hva de ønsker av aktiviteter i Oppdal via en QR kode.

Skolene har hengt opp plakat og videreformidlet en QR kode til alle fra 13 – 19 år. Her kan ungdommer selv melde inn hva de ønsker av aktiviteter i Oppdal. Dette kan handle om både kulturelle aktiviteter som male, tegne, foto, sang, musikk, teater osv. men også mer fysiske aktiviteter som idrett, klatring, fiske, kajakk, motorsport, mekking, og næringsliv/landbruk som jobbsøking, hospitering, delta i arbeidslivet. Innspillene fra ungdommene skal benyttes i idedugnad i juni for å utvikle aktiviteter som kan gjennomføres i samarbeid med ungdommene. QR koden er åpen til idédugnaden den 2 juni for innmelding av aktiviteter.
«Åpen Allsal» i kulturhuset fredag og lørdag.
Ungdomsklubben har åpen Allsal fredag og lørdag kveld. Noen av kveldene er åpen for fri bruk og valgfrie aktiviteter og andre kvelder er det tilbud om en aktivitet. Dette er et åpent tilbud for alle fra 20.00 – 22.00.
Last ned - Program for prosjekt ungdom vår 2025 (PDF, 82 kB)
Rusfritt arrangement kveld og natt til 1 mai på Oppdal kulturhus.
Dette er et tilbud til alle ungdommer fra 13 – 18 år. Det vil bli aktiviteter i badeanlegget, kino, allsal, storsal og ungdomsklubbens arealer. Arrangementet starter klokka 20.00. onsdag 30 april og avsluttes 08.00 torsdag 1 mai. Det vil bli servert mat om kvelden og frokost.
Last ned - Invitasjon og påmelding (PDF, 4 MB)
Tilbud om å delta på Photovoice
Vi har engasjert en billedkunstner (Brynhild Bye-Tiller). Hun blir engasjert i høst for å gi ungdommer tilbud om å delta i Photovoice. Dette er en metode der man bruker foto som verktøy for å uttrykke seg. Dette vil være et tilbud til alle ungdommer fra 13 – 19 år. Det vil bli gitt opplæring i fotografering. Deltakerne tar bilder relatert til et tema. Det vil bli gjennomført samtaler om bildene underveis. Etter kurset vil det bli en utstilling av bildene i kulturhuset. Invitasjon vil komme i september 2025.
Idedugnad for å utvikle nye aktiviteter for ungdommer i Oppdal
For å utvikle aktiviteter for ungdom i Oppdal må vi ha medvirkning fra ungdom. Det vil derfor bli arrangert en idedugnad mandag 2 juni med ungdommer fra elevrådene i Oppdal (Vollan ungdomsskole, Oppdal ungdomsskole, Oppdal videregående skole), ungdomsrådet, næringsliv, frivillige lag og organisasjoner samt fagpersoner fra enheter som arbeider med ungdom. På idedugnaden 2 juni vi vil bruke innspill som har kommet inn fra ungdom gjennom QR kode med spørsmål om hvilke aktiviteter de ønsker. Så langt har det kommet inn 80 innspill til aktiviteter.
