Medvirkning
Innspillsstasjon i Oppdal kulturhus 30. mars mellom kl 17-19.
Ordfører Geir Arild Espnes, varaordfører Elisabeth Hals og rådgivere fra Plankontoret vil møte deg for en god prat om framtidas Oppdal. Ta en titt på forslagene og fortell oss hva som er viktig for deg. Stikk innom når det passer best for deg - enten du har bare fem minutter eller en hel time til overs.
Innbyggerundersøkelse
Oppdal kommune benytter KS sin innbyggerundersøkelse for å få oppdatert informasjon om innbyggernes opplevelse av kommunale tjenester, kvaliteter, omdømme og hvor godt lokaldemokratiet fungerer. Resultatene fra undersøkelsen blir en viktig del av kunnskapsgrunnlaget til ny kommuneplan og for å videreutvikle dialogen med innbyggerne.
I starten av uke 13 vil innbyggerne i Oppdal motta undersøkelsen i sin digitale postkasse eller på SMS.
Fritidsboligundersøkelsen 2023
Fritidsboligundersøkelsen skal gi Oppdal kommune økt og oppdatert kunnskap og innsikt i fritidsinnbyggernes behov, tilfredshet, bruk, verdiskaping og verdier. Dataene fra fritidsboligundersøkelsen vil bli brukt i kommunens framtidige planlegging og videreutvikling. I uke 7 vil fritidsboligeiere i Oppdal få SMS fra kommunen med lenke til den digitale undersøkelsen.
Fritidsboligundersøkelsen gjennomføres av Nasjonalparken Næringshage på oppdrag fra Oppdal kommune.
Besøksforvaltning
Som en av to kommuner i Trøndelag har Oppdal fått støtte fra fylkeskommunen til å gjennomføre et pilotprosjekt innen besøksforvaltning. Prosjektet ledes av Oppdal Næringsforening og Nasjonalparken Næringshage ståt for den praktiske gjennomføringen.
Målet er å sikre en bærekraftig utvikling som er innenfor grensen til det natur, landskap, miljø, lokalsamfunn og lokal kultur tåler, samtidig som det gir grunnlag for sunn næringsdrift og lokal verdiskaping. Sammen med utvikling og testing av metoder for helhetlig besøksforvaltning, vil prosjektet gi oppdatert kunnskap til den nye kommuneplanen i Oppdal.
Les mer på Nettstedet for ny besøksstrategi for Oppdal
Ny i Oppdal?
Velkommen som innbygger i Oppdal. Er du innflytter til den vakre bygda vår, vil du motta et brev fra ordføren med diverse informasjon.
Andre nettsider du kan besøke:
Aviser:
https://opp.no/
Oversikt over lag og foreninger:
https://www.oppdal.kommune.no/navigasjonsmenytjenesteomrader/kultur-og-fritid/lag-og-foreninger/
Andre:
https://www.visitnorway.no/reisemal/trondelag/oppdal/
http://oppdalshistorie.no/historielaget/
Kom gjerne innom oss på servicetorget (rådhuset, ved siden av kulturhuset i sentrum) så hjelper vi deg gjerne om du har spørsmål.
Fakta om Oppdal
Oppdal er den sørligste kommunen i Trøndelag. Over 55% av arealet på 2274 km2 er vernet. Innbyggertallet er ca 7100 (2022).
Det er korte avstander til Trondheim og mørebyene Molde og Kristiansund. Det er en av grunnene til at Oppdal er den største hyttekommunen nord for Dovre med over 4100 hytter (2022).
Kommunen har en bred næringsstruktur. Industrien har den største verdiskapingen. Deretter følger handel og reiseliv samt bygg og anlegg. Oppdal er dessuten den største "sauekommunen" i landet med ca. 45.000 dyr på beite. Av produkter er bygda kjent for Oppdalskiferen, en robust og vakker kvartsittskifer som brukes mye i byggeindustrien og i vei- og hageanlegg.
Turistkontoret
Oppdal har turistkontor like ved jernbanestasjonen, i O.Skasliensveg 1.
Åpningstider fra 15.juni:
Mandag-fredag 09-14
Lørdag-søndag 09-15
Tlf. 474 67 230
https://www.visitnorway.no/reisemal/trondelag/oppdal/
https://www.facebook.com/visitoppdal/
Historie
Oppdal har en svært lang historie som ferdsels- og trafikkknutepunkt. I Drivdalen ligger de gamle fjellstuene Kongsvold fjeldstue og Drivstua, og mellom fjellstuene går den gamle ferdselsveien Vårstigen.
Oppdal kirke er fra 1651, og sør for kirken ligger gravfeltet på Vang med ca. 750 gravhauger og en mengde oldfunn fra 600–1000 e.Kr.
Oppdal Historielags hjemmeside inneholder svært mye informasjon om kommunens historie.
Kommunevåpen
Den tredelte triskelefiguren har tradisjon tilbake til middelalderen og antikken. Kommunevåpenet gir et treffende uttrykk for Oppdals beliggenhet og kommunikasjonsmessige betydning i fortid og nåtid – tre veger som møtes, et vegamot. Veiene fra sør over Dovrefjell, fra Nordmøre i vest og fra Trondheim i nord møtes her. Kommunevåpenet er i blått med tre motstøtende sølvspisser i form av et gaffelkors.
Våpenet ble godkjent ved kgl. Res. 19.2 1982 og 13.5 1983 og er tegnet av Einar H. Skjervold.
Kommuneblomst
Fjellvalmue er Oppdals kommuneblomst. Flerårig urt i valmuefamilien. 10–25 cm høy, med gule blomster og lodne, flikede blad i rosett. Fjellvalmue er delt opp i mange underarter som vokser rundt Nord-Atlanteren. Det er stor variasjon i de norske fjellvalmuene. Fjellvalmuene er fredet i Norge. De er blant de sjeldneste plantene i landet, men det er få plantearter som har blitt beskrevet og diskutert så mye som dem. (Foto: Urtekilden)
Vennskapskommuner
Oppdal har to vennskapskommuner - Lindesberg kommun i Sverige og Jammerbugt kommune i Danmark.
Lindesberg kommun i Sverige har ca 25.000 innbyggere. Kommunen ligger i Bergslagen i Örebro len, 230 km vest for Stockholm. Jammerbugt kommune i Danmark har ca 39.000 indbyggere den. Kommunen ligger på Nordjylland.
Hytteundersøkelser
Totalt har Oppdal ca 3500 fritidsboliger (2018). Oppdal er største «hyttekommune» i Midt-Norge og nord for Dovre, og har den største veksten i fritidsboliger i Trøndelag med 1.547 hytter, - eller 84% i perioden 2000-2015 eller 97 hytter i gjennomsnitt hvert år i perioden.
Det er gjennomført to store undersøkelser blant hytteeierne i kommunen:
Masterplan
Masterplan fellesgodefinansiering
Masterplan ringvirkningsanalyse
Kommunebarometeret
2022 - Oppdal havner på en 6. plass i den endelige utgaven av Kommunebarometeret 2022 fra Kommunal Rapport.
Ordfører Geir Arild Espnes, varaordfører Elisabeth Hals og rådgivere fra Plankontoret vil møte deg for en god prat om framtidas Oppdal. Ta en titt på forslagene og fortell hva som er viktig for deg. Stikk innom når det passer for deg - enten du hare har fem minutter eller en hel time til overs.
Publisert: 22.01.2016
Sist endret: 25.06.2018 12.35