Medvirkning
Bærekraftsundersøkelsen 2023
I Trøndelag har trønderske kommuner, Statsforvalteren, KS, Næringsalliansen og fylkeskommunen gått sammen om å etablere et bærekraftnettverk med fokus på å samarbeide for en bærekraftig omstilling.
Bærekraftnettverket i Trøndelag har utarbeidet en rapport som gir kommunene og fylket et kunnskapsgrunnlag for å vurdere status innen FNs bærekraftsmål.
Bærekraftnettverket i Trøndelag har utarbeidet en rapport som gir kommunene og fylket et kunnskapsgrunnlag for å vurdere status innen FNs bærekraftsmål. Rapporten gir en status for Oppdal og Trøndelag, og et kunnskapsgrunnlag for handling ved å peke på områder og tema med de største utviklingsbehovene.
På nettsidene til Trøndelag fylkeskommune er rapportene for hver enkelt kommune og fylket som helhet publisert:
Innbyggerundersøkelse
Oppdal kommune benytter KS sin innbyggerundersøkelse for å få oppdatert informasjon om innbyggernes opplevelse av kommunale tjenester, kvaliteter, omdømme og hvor godt lokaldemokratiet fungerer. Resultatene fra undersøkelsen blir en viktig del av kunnskapsgrunnlaget til ny kommuneplan og for å videreutvikle dialogen med innbyggerne.
Fritidsboligundersøkelsen 2023
Fritidsboligundersøkelsen skal gi Oppdal kommune økt og oppdatert kunnskap og innsikt i fritidsinnbyggernes behov, tilfredshet, bruk, verdiskaping og verdier. Dataene fra fritidsboligundersøkelsen vil bli brukt i kommunens framtidige planlegging og videreutvikling.
Fritidsboligundersøkelsen gjennomføres av Nasjonalparken Næringshage på oppdrag fra Oppdal kommune. Les rapporten her:
Rapport fritidsboligundersøkelsen 2023 for Oppdal kommune
Besøksforvaltning
Som en av to kommuner i Trøndelag har Oppdal fått støtte fra fylkeskommunen til å gjennomføre et pilotprosjekt innen besøksforvaltning. Prosjektet ledes av Oppdal Næringsforening og Nasjonalparken Næringshage ståt for den praktiske gjennomføringen.
Målet er å sikre en bærekraftig utvikling som er innenfor grensen til det natur, landskap, miljø, lokalsamfunn og lokal kultur tåler, samtidig som det gir grunnlag for sunn næringsdrift og lokal verdiskaping. Sammen med utvikling og testing av metoder for helhetlig besøksforvaltning, vil prosjektet gi oppdatert kunnskap til den nye kommuneplanen i Oppdal.
Les mer på Nettstedet for ny besøksstrategi for Oppdal
Ny i Oppdal?
Velkommen som innbygger i Oppdal. Er du innflytter til den vakre bygda vår, vil du motta et brev fra ordføren med diverse informasjon.
Andre nettsider du kan besøke:
Aviser:
https://opp.no/
Oversikt over lag og foreninger:
https://www.oppdal.kommune.no/navigasjonsmenytjenesteomrader/kultur-og-fritid/lag-og-foreninger/
Andre:
https://www.visitnorway.no/reisemal/trondelag/oppdal/
http://oppdalshistorie.no/historielaget/
Kom gjerne innom oss på servicetorget (rådhuset, ved siden av kulturhuset i sentrum) så hjelper vi deg gjerne om du har spørsmål.
Fakta om Oppdal
Oppdal er den sørligste kommunen i Trøndelag. Over 55 prosent av arealet på 2274 kvadratkilometer er vernet. Innbyggertallet er rett i overkant av 7300 (2023).
De korte avstandene til byene Trondheim, Molde og Kristiansund er en av grunnene til at Oppdal er den største hyttekommunen nord for Dovre med over 4200 hytter (2023).
Kommunen har en bred næringsstruktur. Industrien har den største verdiskapingen. Deretter følger handel og reiseliv samt bygg og anlegg. Oppdal er dessuten den største "sauekommunen" i landet med ca. 45.000 dyr på beite. Av produkter er bygda kjent for Oppdalskiferen, en robust og vakker kvartsittskifer som brukes mye i byggeindustrien og i vei- og hageanlegg.
Les mer på Statistisk sentralbyrå sine nettsider med kommunefakta om Oppdal kommune: ssb.no/kommunefakta/oppdal
Turistkontoret
Oppdal har turistkontor like ved jernbanestasjonen, i O.Skasliensveg 1.
Åpningstider fra 15. juni:
Mandag-fredag 09-14
Lørdag-søndag 09-15
Tlf. 474 67 230
https://www.visitnorway.no/reisemal/trondelag/oppdal/
https://www.facebook.com/visitoppdal/
Kollektivtransport
I Oppdal kan du bestille reise til og fra ulike sentrum rundt om i kommunen, eller for å komme deg til og fra annen kollektivtransport. Alle kan bruke fleksibel transport! Du blir hentet med drosje og det koster det samme som en bussbillett. Fleksibel transport kan brukes til følgende:
Et tilbud for alle til vanlig busspris
Tilbudet kjører på bestilling innenfor bestemte soner fra Driva til Oppdal sentrum og Lønset/Spælavegen til Oppdal sentrum på faste dager og tidspunkt:
-
- Driva - sentrum: mandager og torsdager.
- Lønset/Spæla - sentrum: tirsdager og fredager.
Ankomst Oppdal sentrum er kl. 10:00 fra både Driva og Lønset/Spæla. Retur fra Oppdal sentrum er klokken 13:00.
Klikk her for mer informasjon om soneinndelingen og andre avganger.
Slik bestiller du
- Ring 02867 innen bestillingsfristen. Bestillingsfrist og åpningstider finner du på atb.no eller ved å ringe 02867.
- Motta bekreftelse på registrert bestilling på SMS eller bli oppringt.
- Motta hentetidspunkt på SMS eller bli oppringt.
Slik kjøper du billett
-
- Kjøp billett i AtB-appen
- Send SMS med kodeord (f.eks.)
- Voksen1S eller HONNØR1S til 2027.
- Reisekortet t:kort
- Bankkort
Mer informasjon om fleksibel transport, hvordan du bestiller, kjøper billett og kollektivtilbudet i din kommune, finner du på atb.no eller ring 02867.
Lokalruter og skolebusser
Husk at du også kan reise med lokal- og skolelinje. Se rutetabeller for Oppdal for flere reisemuligheter.
Historie
Oppdal har en svært lang historie som ferdsels- og trafikkknutepunkt. I Drivdalen ligger de gamle fjellstuene Kongsvold fjeldstue og Drivstua, og mellom fjellstuene går den gamle ferdselsveien Vårstigen.
Oppdal kirke er fra 1651, og sør for kirken ligger gravfeltet på Vang med ca. 900 gravhauger og en mengde oldfunn fra 600–1000 e.Kr.
Oppdal Historielags hjemmeside inneholder svært mye informasjon om kommunens historie.
Kommunevåpen
Den tredelte triskelefiguren har tradisjon tilbake til middelalderen og antikken. Kommunevåpenet gir et treffende uttrykk for Oppdals beliggenhet og kommunikasjonsmessige betydning i fortid og nåtid – tre veger som møtes, et vegamot. Veiene fra sør over Dovrefjell, fra Nordmøre i vest og fra Trondheim i nord møtes her. Kommunevåpenet er i blått med tre motstøtende sølvspisser i form av et gaffelkors.
Våpenet ble godkjent ved kgl. Res. 19.2 1982 og 13.5 1983 og er tegnet av Einar H. Skjervold.
Kommuneblomst
Fjellvalmue er Oppdals kommuneblomst. Flerårig urt i valmuefamilien. 10–25 cm høy, med gule blomster og lodne, flikede blad i rosett. Fjellvalmue er delt opp i mange underarter som vokser rundt Nord-Atlanteren. Det er stor variasjon i de norske fjellvalmuene. Fjellvalmuene er fredet i Norge. De er blant de sjeldneste plantene i landet, men det er få plantearter som har blitt beskrevet og diskutert så mye som dem. (Foto: Urtekilden)
Vennskapskommuner
Oppdal har to vennskapskommuner - Lindesberg kommun i Sverige og Jammerbugt kommune i Danmark.
Lindesberg kommun i Sverige har ca 25.000 innbyggere. Kommunen ligger i Bergslagen i Örebro len, 230 km vest for Stockholm. Jammerbugt kommune i Danmark har ca 39.000 indbyggere den. Kommunen ligger på Nordjylland.
Fritidsboligundersøkelser
Oppdal er den største hyttekommunen nord for Dovre med over 4200 hytter (2023). Kommunen består av store fjellområder og over halvparten av arealet på 2274 km2 er vernet. Utbygging og bruk av fritidsboliger har bidratt til økt sysselsetting, og står med det for en betydelig andel av verdiskapingen i kommunen. Det er derfor viktig for oppdalssamfunnet at kommunen legger til rette for en framtidsrettet forvaltning og utvikling av fritidsnæringene, som tar hensyn til lokalsamfunnet, naturen, landskapet og kulturen og bidrar til ønsket lokal samfunnsutvikling.
For å få oppdatert kunnskap til planlegging og videreutvikling av Oppdal sin rolle som fritidsboligkommune er det i 1999, 2015 og 2023 gjennomført fritidsboligundersøkelser.
Rapportene for de to siste undersøkelsene kan du lese her:
Fritidsboligundersøkelsen 2023
Masterplan
Masterplan fellesgodefinansiering
Masterplan ringvirkningsanalyse
Kommunebarometeret
2022 - Oppdal havner på en 6. plass i den endelige utgaven av Kommunebarometeret 2022 fra Kommunal Rapport.
Ordfører Geir Arild Espnes, varaordfører Elisabeth Hals og rådgivere fra Plankontoret vil møte deg for en god prat om framtidas Oppdal. Ta en titt på forslagene og fortell hva som er viktig for deg. Stikk innom når det passer for deg - enten du hare har fem minutter eller en hel time til overs.
Publisert: 22.01.2016
Sist endret: 25.06.2018 12.35