Beitebruk i Oppdal

Husdyra har hatt sin plass i Oppdalslandskapet i 4.000 år og gitt oss mat og klær, og ikke minst drevet med kulturlandskapspleie ved aktiv beiting i inn- og utmark. 

Organisert beitebruk

Oppdal har en godt organisert beitelagsstruktur der hele kommunen er dekt av 12 beitelag for sau, i tillegg kommer ett eget kalvsankelag og Trollheimen Sijte for tamrein. Beitelaga har ansvar for tilsyn og sanking i sitt område.

Beitelaga kan søke på ordningen tiltak i beiteområder via Landbruksdirektoratet sine sider. Kommunen har egne retningslinjer for tilskuddet vedtatt i Oppdal beite- og rovviltutvalg. 

Dyr på beite

Husdyra i Oppdal som bruker innmarks- og utmarksbeitet er for tiden ca 42.000 sau, ca 60 geiter, ca 4.500 storfe og ca 2.000 tamrein. Antall dyr på beite fordelt på kommune fra 1981 og fram til i dag vises på nettportalen Beitestatistikk som er utarbeidet av Norsk institutt for bioøkonomi. 

Les mer om - Beitestatistikk på dyretall og tap på utmarksbeite for sau - nibio.no 

Oppdal kommune har utarbeidet flere plakater med aktuell informasjon til folk som går og sykler tur i beiteområdene. Ta kontakt med servicetorget dersom du ønsker å få kopiert opp og laminert plakater for å henge opp ute.


Beiteplan for Oppdal  

Det er utarbeidet egen beiteplan for Oppdal, sist revidert i 2018, som sammen med Landbruksplan for Oppdal (2023) har mange gode tiltak som skal gjennomføres i planperioden. 

Last ned - Beiteplan 2018-25 - Oppdal kommune (PDF, 2 MB)
Last ned - Landbruksplan 2023-33 - Oppdal kommune (PDF, 3 MB)

Det er laget gode informasjonsfilmer om båndtvang, lukk grinda, gjerding og fjellandbruk, og disse ligger på Oppdal kommune sin side på YouTube. Det er også laget ei såkalt verktøykasse for utmarkslag, beitelag og andre rettighetshavere mtp medvirkning i planprosesser og håndtering av nye planer i eget område. Dette går på hvilke rettigheter beitebrukere har, hvordan planlegge eget område og hvordan påvirke arealplan og reguleringsplaner. Se lenker under!

For Trollheimen, som er et felles beiteområde for sau, storfe, geit og tamrein, er det skrevet et felles kunnskapsgrunnlag for beitebruk. En tilleggsutredning tar spesifikt for seg beitebruk og seterdrift for sau og storfe i Oppdals og Rennebus deler av Trollheimen og Ilfjellet.

Gjerding

Inngjerding av ut- og innmark reguleres gjennom både gjerdeloven, naboloven og plan- og bygningsloven. Lovene er ment å beskytte allmenne interesser likeså mye som landbruket. De regulerer både oppsett av nye gjerder og vedlikehold av eksisterende gjerder. Norsk sau og Geit har utviklet en nettside om beiterettslige spørsmål og den omhandler også gjerdehold.

Videre har Oppdal kommune utarbeidet en informasjonsfolder om beitebruk og en gjerdeveileder med gode tips og råd for praktisk gjerding. Alle landbrukseiendommer i Oppdal har en morkautgard som skal være tett. Frist for tett morkautgard er når snøen har smelta og det er klart for beiteslipp, men senest 1. juni. Vi gjør oppmerksom på at bruk av piggtråd ved oppsetting av nye gjerder er forbudt. 

En kan søke om SMIL-midler (Spesielle miljøtiltak i jordbruket).  Formålet er å i vareta natur- og kulturminneverdiene i kulturlandskapa til jordbruket, samt  å redusere forurensninga fra jordbruket, utover det som blir forventa gjennom vanlig jordbruksdrift. SMIL-ordningen inneholder også et tilskudd som motivasjon for å fjerne gammel piggtråd. Bruk av elektrisk gjerde rundt hytter er ikke tillatt.