Bålbrenning

Båltenning er en del av allemannsretten i Norge. Det betyr imidlertid ikke at det alltid er lov å brenne bål, eller at bål kan tennes under alle forhold. Det kan derfor være lurt å sette seg inn i reglene om bålbrenning, og å lære seg når og hvordan man kan brenne bål på en trygg måte. 

Bålbrenning er forbudt, med enkelte unntak

I Norge er det et generelt bålforbud fra 15. april til 15. september. I denne perioden er det som hovedregel forbudt å tenne opp bål og grille i eller i nærheten av utmark. Utmark er det meste av skog, fjell, strender og myr. Forbudet gjelder all bruk av åpen ild:  kaffebål,  bålpanne,  grill, engangsgrill, primus, stormkjøkken osv.

Hvis du er helt sikker på at det ikke kan føre til brann kan du tenne små kaffebål, grille, bruke primus eller lignende. Da trenger du heller ikke søke om tillatelse fra brannvesenet.  

Sjekk skogbrannvarselet

Sjekk alltid skogbrannvarslet på yr.no før du gjør opp ild i eller i nærheten av utmark. Ikke tenn bål når verdien er over 40.

 

Kan jeg grille i egen hage selv om det er bålforbud?  

Du kan grille i din egen hage selv om det er generelt bålforbud. Hager regnes som innmark og omfattes ikke av forbudet. Vær oppmerksom på at dersom skogbrannfarevarselet viser høyt farenivå frarådes all bruk av åpen flamme eller all aktivitet som kan medføre brann.

DU har ansvaret

Det vil alltid være du som gjør opp ild som har det hele og fulle ansvaret for brannsikkerheten, og du må selv vurdere om det er forsvarlig. Dette gjelder også på definerte bål- og grillplasser opprettet av kommunen eller grunneiere.  Er du i tvil? La være å fyre opp!

Andre, større bål

Alle større bål som sankthans- og pinsebål skal meldes til brannvesenet senest to uker før bålbrenningen. Brudd på regelverket kan føre til anmeldelse og bot.

Les mer om regelverket for brenning av større bål, hageavfall, søppel, næringsavfall med mer på TBRT sine nettsider. Her finner du også søknadsskjema.