Fremmedspråk og valgfag

Skolen tilbyr undervisning i fremmedspråkene spansk, tysk og engelsk fordypning. I tillegg tilbyr skolen arbeidslivsfag som et praktisk alternativ til 2.fremmedspråk.

Skolen vil fra høsten 2025 tilby følgende valgfag: Innsats for andre, fysisk aktivitet og helse, friluftsliv, produksjon for scene, ideer og praktisk forskning samt praktisk håndverksfag (erstatter tidligere design og redesign). 

Innsats for andre 

Innsats for andre er et engasjerende valgfag som fokuserer på frivillighet. Her får elevene mulighet til å gjøre noe meningsfullt for andre og bidra til fellesskapet. Tidligere aktiviteter i faget har inkludert besøk til barnehager og sykehjem, deltakelse i psykisk helse-dag, samt å lage armbånd til Kreftforeningen. I tillegg arrangerer dette valgfaget skoleløpet, som samler inn penger til Kreftforeningen. I 2024 samlet elevene i Innsats for andre på 9. trinn inn hele 50 000 kroner.  

Dette faget gir elevene mulighet til å påvirke og bestemme hva de vil jobbe med, og elevenes stemme er derfor svært viktig. Faget kombinerer både planlegging og praktisk arbeid, slik at man får erfaring med ulike oppgaver og prosjekter.

Fysisk aktivitet og helse 

Fysisk aktivitet og helse er et valgfag for dem som liker å være fysisk aktive. I faget legges det opp til at elevene skal få prøve et utvalg av leker og idrettsaktiviteter på 8.trinn, mens det blir større grad av valgfrihet på 9. og 10.trinn. I tillegg til fysisk aktivitet vil det også være undervisning i kosthold, og elevene lager enkle matretter. 

Friluftsliv 

Friluftsliv er nordmenns viktigste kilde til fysisk aktivitet, og er den formen for mosjon flest av oss vil gjøre mer av. Vi legger opp til et enkelt liv i naturen og ønsker med faget å vise den fantastiske bredden innenfor friluftsliv. Tanken er at vi skal tilrettelegge for naturopplevelser for alle, uavhengig av tidligere erfaring. Vi skal være fysisk aktive og vi skal lære å lage enkel mat ute, orientere oss, lage ly, tenne bål, bruke og vurdere ulike typer friluftsutstyr mm. Av øvrige aktiviteter som kan være aktuelle i faget, kan vi nevne skyting, sanking av bær og sopp, fisking, skredkurs, utesvømming, foto mm. Elevene vil få medvirke i valg av aktiviteter. Skolen jobber også med å prøve å få inn jegerprøven som en del av dette valgfaget. NB! Det vil bli kjørt noen doble økter med valgfag friluftsliv (varighet til kl. 16.00), og da vil elevene avspasere valgfagsøkta andre ganger.  

 Produksjon for scene 

I dette valgfaget får elevene lære om alt som skjer både på scena og bak kulissene på en forestilling eller konsert. De vil jobbe med musikk, dans og drama – manus, scenografi og kostymer, for å nevne noe. Elevene får også muligheten til å være med på å lage forestillinger sammen med andre elever og lærere. Det er et spennende fag hvor man får bruke kreativiteten sin og lære å samarbeide med andre. Perfekt for dem som liker dans, sang, teater, musikk og å skape noe sammen med andre! Eksempel på aktiviteter er opptredener i barnehager og sykehjem, vårforestilling for resten av skolen samt juleballforestillingen.  

 Ideer og praktisk forskning 

I dette faget får elevene muligheten til å utvikle sine egne ideer og gjennomføre spennende forskningsprosjekter. De vil lære om ulike forskningsmetoder, både innen naturfag og samfunnsfag, og få praktisk erfaring med å planlegge, gjennomføre og presentere vitenskapelige undersøkelser. Eksempler på forsøk kan være bl.a. å skyte opp vannraketter og utforske hvilke faktorer som påvirker hvor høyt de går. Eller gjøre blodsukkerforsøk, hvor elevene spiser ulik mat og forsker på hvordan dette påvirker blodsukkeret. Elevene vil også få mulighet til å bruke 3D-printer til å løse ulike problemer.

 Praktisk håndverksfag 

I dette valgfaget får elevene praktisk opplæring og erfaring i ulike håndverksfag. De lærer om ulike materialer og hva de kan brukes til, hvordan man bruker forskjellige typer verktøy på en sikkerhetsmessig forsvarlig måte, og får kunnskap om de miljømessige konsekvensene ved ulike typer håndverksproduksjon. Elevene vil få mulighet til å medvirke i prosessen med å bestemme hvilke materialer og produkter det skal jobbes med i øktene.  Eksempler på aktiviteter kan være trearbeid, keramikk og steinarbeid, arbeid med tekstiler, bruk av motorsag. Det vil være fokus på gjenbruk og redesign av ulike materialer.

En praktisk opplysning til slutt: Elevene må ikke ha samme valgfag alle årene på ungdomsskolen. Det går an å søke om å få bytte mellom hvert skoleår. Hvis elevene har ulike valgfag gjennom ungdomsskolen, vil de få et karaktersnitt fra de ulike valgfagene de har hatt.  

Les mer om - Aktuelle valgfag - udir.no