Frivillighetens år 2022
2022 var frivillighetens år. Dette markeres over hele landet med ulike arrangement. Oppdal kommune vedtok en egen plan for året.
Plan for frivillighetens år i Oppdal
Et av tiltakene som ble gjennomført gjennom året var å vise frem mangfoldet av frivillige lag og foreninger gjennom våre kanaler. Følgende organisasjoner ble presentert:
Min organisasjon
1. Oppdal Røde Kors Hjelpekorps
Oppdal Røde Kors Hjelpekorps er en frivillig organisasjon hvor frivillige stiller opp til alle døgnets tider for å lete etter de som blir meldt savnet av sine familiemedlemmer/venner, holder førstehjelpskurs for alle som ønsker det, er en forlenget arm for helseforetaket i akutte hendelser utenfor veg hvor førstehjelp og transport trengs og stiller opp på sanitetsvakter for idrett og andre kulturelle arrangementer.
For helseforetaket er så er vi en forlenget arm utenfor veg. Vi bidrar med alt fra spjelking av bruddskader, frakt av ambulansepersonell/leger ut til pasienter, stiller opp på arrangementer hvor enkel førstehjelp er et krav for å arrangere arrangementer.
For operasjonssentralen og politet så stiller vi med frivillige ressurser innen vannredning, skred og leteaksjoner etter de savnende. Alt fra barn, sykdomsrelatert og eldre som har forsvunnet.
Hos oss er alle velkomne å vi trenger alltid nye frivillige på laget!
De kan ta kontakt med på sosiale medier eller ta kontakt med oss gjennom www.mittrodekors.no for å melde seg inn.
Man må være fylt 18 år for å være med ut på leteaksjoner og henteoppdrag men alle et velkomne til medlemskvelder, øvelser, treninger eller sanitetsvakter under opplæring.
Mer informasjon på vår facebookside
2. Oppdal juniorkorps
Oppdal juniorkorps tilbyr musikk og drill for barn og unge mellom 8-18 år. Korps er en hobby for livet med fokus på samspill og felleskap på tvers av alder og kjønn. I juniorkorpset er det ingen reservebenk, her er alle med om du er liten eller stor, nybegynner eller mer erfaren. Korps er gøy, og ikke minst er det få dugnader!
I løpet av et normalt år opptrer korpset på konserter alene eller sammen med andre, og spiller og driller på 17 mai. Korpset drar også på korpstur og stevner i inn- og utland.
Man kan melde seg inn via https://oppdalkulturhus.no/blas,-perkusjon-og-drill/ eller ta kontakt per mail (juniorkorpset@oppdal.com) eller tlf (99742472) om det er behov for veiledning.
Mer informasjon på vår facebookside
3. Oppdal spell- og dansarlag
De viktigste oppgaver er å formidle og videreføre musikken som er blitt skrevet av store spellmenn gjennom alle tider. Å kunne danse og spille, og å være til glede for andre.
Oppdal Spell- og dansarlag holder liv i tradisjonsdans og folkemusikk, og har flere av eliten innen folkemusikk i vårt lag. Vi har rekrutteringssamarbeid med Oppdal Kulturskole på fele, trekkspill og dans.
Ønsker du å vite mer eller bli med i Oppdal Spell- og dansarlag? Ikke nøl med å ta kontakt på osd@oppdal.com :) Følg også gjerne vår Facebookside.
4. Oppdal alpinklubb
Oppdal Alpinklubb tilbyr alpintrening for barn og ungdom på alle ferdighetsnivå. Gjennom treningen skal barna utvikle grunnleggende skiferdigheter som de vil kunne ha glede av resten av livet. Samtidig ønsker vi å være en attraktiv klubb for utøvere som vil satse på alpint på høyeste nivå.
Klubben er en aktiv og erfaren arrangør av både lokale, nasjonale og internasjonale renn. Gjennom et positivt miljø for utøvere, trenere og foreldre, skaper vi god stemning både under treninger, konkurranser og dugnadsarbeid.
Vi ønsker nye medlemmer velkommen til å bli med oss på innetreninger og skitreninger!
Meld dere på via appen Spond, ved å følge denne linken. Evt ta kontakt med leder Tordis på epost: tordisjonsdottir@gmail.com
5. Oppdal husflidslag
Husflidslaget har ulike kurs i håndverksteknikker, som f.eks. flatvev, brikkevev, søm, bunadssøm, billedvev og Ung husflid. Kursene varierer fra år til år men flatvev og ung husflid går årlig. Deres viktigste oppgaver er å bevare håndverksteknikker og videreformidle kunnskap, og har i dag omlag 90 medlemmer. Nysgjerrig? ta kontakt på medlem@husflid.no.
For å bli med på deres aktiviteter, kan du melde deg på via husflid.no.
6. Stiftelsen Vognildsbua
Stiftelsen Vognildsbua ble etablert i 1997. Intensjonen er å ivareta den gamle landhandelen fra 1860 med tilhørende bygninger. Anlegget består av landhandel hvor inventar og vareutvalg er intakt, og dette er nå en museumsbutikk full av nostalgi. I tillegg er det gamle lageret gjort om til kafe og sosialt samlingspunkt i bygda. Gjennom året er kafeen drevet på dugnad hver lørdag i tillegg er det stor dugnadsinnsats på andre arrangement som pub, bingo, quiz osv. Alt overskudd som kommer inn gjennom aktiviteter går til å ivareta plassen og bygningene.
Vår viktigste oppgave nummer en er å ivareta det unike anlegget . Landhandelen har historie tilbake til 1860, og det er en unik samling av gamle varer i hyllene inne på gamle butikken. Den andre viktige oppgaven vi har er å være ett samlingspunkt for folk i bygda, kafeen har blitt viktig for grenda, den er ett fast møtepunkt for mange, og lørdagskafeen gjennom vinteren har mange faste gjester. Det er også satt fokus på at Vognildsbua skal være ett treffpunkt for alle aldre, gjennom aktiviteter som kafe, pub, barnas marked osv. Om sommeren ansettes ungdommer som drifter kafe og museumsbutikk, det er mange som får mulighet til å ha sin første sommerjobb gjennom oss, det er også en viktig rolle at ungdommer vokser på å få slippe til med å få sin første arbeidserfaring.
Det er åpent for alle å delta som frivillig. Stiftelsen har ikke medlemmer.
Ønsker du å vite mer eller bli frivillig? post@vognilsbua.no, tlf: 92246402. Mer informasjon.
7. Rute 4 Sang- og revylag
Vi driver med sang, musikk og revy og har ca. 10 medlemmer. Ta kontakt med Rute 4 og møt opp på øvinger dersom du ønsker å bli med: in-asl@online.no.
8. Oppdal songlag
Oppdal Songlag er en av kulturbærerne i Oppdal og har eksistert siden 1935. Gjennom alle disse årene har koret deltatt med sin del i det aktive kulturlivet i bygda, med konserter i grendahusene og i det flotte kulturhuset vårt. Koret er medlem i Norges Korforbund Sør-Trøndelag og er med på stevner som blir holdt hvert andre år rundt i fylket. Siden koret startet har vi arrangert sangerstevne snart 10 ganger. Andre kor synes det er stor stas å komme til bygda og sist vi hadde stevne, i 2015, var det 35 kor som var med. Nå er vi i full gang med forberedelsene til stevne i 2023, som blir 100-årsjubileum for korforbundet vårt. Det ble stiftet i 1923 og det var to oppdalinger som stod på som ildsjeler, Torleiv Skjøtskift og Knut I. Aalbu, og stevnet var naturligvis her i bygda, der litt over 200 sangere møtte. Stevnet neste år blir derfor en stor markering med konserter i flere av de store treffstedene her, og hvis værgudene vil, konsert i The Hill på toppen av Hovden.
Korets oppgave er å få folk til å synge, naturligvis, og at vi kan samles på tvers av politisk og religiøst ståsted. Vi skal være en plattform der alle skal kunne føle seg vel ivaretatt, og i vedtektene heter det at det ikke er lov å diskutere verken politikk eller religion. Og det er et av sikkerstikkene i en slik organisasjon. Har per 2022 om lag 31 medlemmer.
kontaktinfo: willy.olsen@oppdal.com, mob: 94887495
9. Oppdal IL fotball
Fotballaktivitet for gutter og jenter fra 7 år til senior, som stiller separate gutte- og jentelag i alle årsklasser. En foregangsklubb i Trøndelag innen jentefotball. Ca 450 spillere, 70 trenere og 70 lagledere.
Møte opp på trening på baneanlegget (Oppdal Stadion og Oppdal Bankarena), så tar vi det derfra!
Ta kontakt på fotballstyret@oppdal.com.
Vil du bli frivillig?
Det finnes et mangfold av muligheter for de som ønsker å engasjere seg innenfor frivilligheten, enten det er innen kultur, idrett, friluftsliv, livssyn eller annet. Klikk på lenken under for en oversikt over frivillige lag og organisasjoner i kommunen:
Frivillige lag og organisasjoner
Oppdal frivilligsentral formidler kontakt mellom de som ønsker og bidra frivillig og de som har behov for frivillige. Les mer om frivilligsentralen på deres nettside:
Innvandrertjenesten i Oppdal kommune ønsker kontakt med mennesker som kan tenket seg å være flyktningvenner. Oppgaven til flyktningvennen er å fortelle om samfunnet man som innvandrer har bosatt seg i, å være til hjelp og støtte i å praktisere norsk språk, og å være med på fritidsaktiviteter og annet. Flyktningvenner er personer som bor i kommunen og som stiller opp på frivillig basis. Les mer her dersom du ønsker å bidra som flyktningevenn:
Ungfritid.no
Oppdal kommune oppfrordrer til bruk av ungfritid.no. Lag og foreninger får gjennom siden vist frem sine tilbud, og det blir enklere for de som leter etter aktiviteter å finne ut hva som finnes.
Aktivitetskalender
Ungfritid.no er en digital oppslagstavle hvor frivillige organisasjoner kan legge ut varige fritidsaktiviteter for barn og unge. Ungfritid.no gjør det enklere for frivillige organisasjoner å finne deltakere, og enklere for barn, ungdom, foresatte og andre å finne fritidsaktiviteter.
Tilskuddsportal
Samme nettside har også oversikt over støtteordninger med mulighet til filtrering etter målgruppe, tiltak mv. Bruk filtreringen for å finne tilskuddsordninger som treffer ditt prosjekt så godt som mulig.
Nyby
Har du behov for litt hjelp i hverdagen, eller kjenner noen som trenger det? Det står mange kvalifiserte frivillige klare til å bidra i Oppdal, og nå er det enklere enn noen gang å komme i kontakt med dem. De frivillige har blitt godkjent for slike oppdrag av samarbeidspartnerne våre. Slik kan du være trygg på at bare kvalifiserte frivillige vil kunne se og utføre oppdragene. Den frivillige har skrevet under på en taushetserklæring. Du kan be om hjelp til alt fra handling til praktisk hjelp, følgesvenn til for eksempel lege eller en tur-venn. Ingen oppdrag er for små!
Kontaktinformasjon
Ta kontakt med en av våre gruppeledere så formidler vi behovene gjennom appen Nyby, du kan også ta kontakt dersom du ønsker mer informasjon:
Ingrid S. Hage | 918 96 039 | Ergoterapitjenesten |
Kari B. Trondsgård | 970 79 815 | Fysioterapitjenesten |
Gunn Frilseth | 918 96 065 | Hjemmetjenesten |
Ambjørg Håker | 918 96 033 | Friskliv og mestring |
Eli Dahle | 900 96 469 | Eldrerådet |
Greta Skårsmoen | 952 41 470 | Røde Kors |
Torgun S. Fladby | 479 25 099 | Frivilligsentralen |
Ønsker du å bidra?
Det er mulig å være både frivillig og den som ber om hjelp. Du har kanskje behov for hjelp til noe, men kan være en ressurs for andre på et annet område. Ønsker du å bidra som frivillig? Ta kontakt med daglig leder på frivilligsentralen Torgun Sunde Fladby.
Publisert: 28.02.2018
Sist endret: 28.02.2018 15.54