Folkehelse

Folkehelse er befolkningens helsetilstand og hvordan helsen fordeler seg i en befolkning. Folkehelse handler også om økonomiske, fysiske, psykiske og miljømessige forhold som påvirker helsetilstanden. Folkehelse handler kort sagt om hvordan det står til i befolkningen. Det handler om god livskvalitet i befolkningen.

Innhold

Fant du det du lette etter?

Takk for din tilbakemelding

hva forsøkte du å finne?


 Hvorfor  fokus på folkehelse ?

God helse og livskvalitet er viktig for den enkelte. Å ha god helse er en viktig ressurs for å skape et godt liv, og det er utfordrende og ressurskrevende å leve med dårlig helse.

Befolkningens helse og livskvalitet har innvirkning på hvordan samfunnet utvikler seg, samtidig som utviklingstrekk i samfunnet påvirker befolkningens helse og livskvalitet. Tiltak for å bedre folkehelsen vil ikke bare gi høyere livskvalitet og et friskere liv for den enkelte av oss, det vil også gi et friskere samfunn, samt føre med seg store kostnadsbesparelser både for enkeltmenneske og samfunnet. Det finnes ingen oversikt over hvor mye det norske samfunnet kan spare på et godt folkehelsearbeid, men Helsedirektoratet har gjort flere samfunnsøkonomiske beregninger av forebyggende tiltak. For eksempel er de potensielle samfunnsgevinstene av at befolkningen følger de offisielle kostrådene, 154 milliarder kroner per år. Den største verdien er knyttet til flere leveår og bedre helse, men reduserte helsetjenestekostnader og mindre produksjonstap er også tatt med.

For å ha oversikt over folkehelsen i kommunen benyttes ulike verktøy som kunnskapsgrunnlaget for folkehelsen ( OSS I OPPDAL), ungdataundersøkelsene, HUNT undersøkelsene, folkehelseprofilene og lokal data fra kommunen m.m.

Kunnskapsgrunnlaget for folkehelsen i Oppdal  - OSS I OPPDAL

Hvert fjerde år skal det utarbeides en skriftlig dokumentasjon på hvordan det står til med befolkningens helsetilstand. Under ligger 2 dokument som viser hvordan det står til i Oppdal. Selve kunnskapsgrunnlaget med kartlegging og vurderinger, "Levekår og folkehelse i Oppdal" er mer til internt bruk av ansatte i kommunen.

Det ene dokumentet  er "OSS i OPPDAL - Styrker og utfordringsområder" Det viser hvilke styrker vi har i Oppdal og beskriver 3 utfordringsområder som kommunen skal ha fokus på til neste revidering om 4 år.

Det andre dokumentet av OSS I OPPDAL er en kortversjon og består av alle bærekraftsmålene. Her er det knyttet folkhelsekartlegging fra Oppdal til hvert bærekraftsmål. Dette gir en god oversikt over de viktigste kartleggingene som sier noen om hvordan vi har det i Oppdal.

Her er dokumentene:

OSS I OPPDAL - Styrker og utfordringer i Oppdal

OSS I OPPDAL - med bærekraftsmål

Hva skal dokumentene brukes til ?

Kunnskapsgrunnlaget for folkehelse skal være et grunnlagsdokument for utarbeidelse av planstrategi, men også kommuneplan (sammfunns- og arealdel) og andre planverk i kommunen.

Det er et dokumet som viser styrker og svakheter i kommunen og som gir mål for utarbeidelse av tiltak. Kommunen blir slik mer treffsikre på at det blir utviklet tiltak til riktige målgrupper.

Dokumentene kan brukes av organisasjonens fagpersoner i utvikling av folkehelsetiltak og i utarbeidelse av saksfremlegg til politikerne.

Det er også viktig at politikerne har informasjon om utfordringsområdene slik at de kan ta ensyn til dem når saker skal besluttes.

Dokumentene skal også gi befolkningen , næringsliv og frivillig sektor og andre  informasjon om befolkningens helsetilstand.

 

Folkehelseprofilen for Oppdal

Folkehelseprofilene inneholder statistikk og vurdering av temaområda befolkning, oppvekst og levekår, miljø, skader og ulykker, helserelatert adferd og helsetilstand. Dette er et av verktøyene kommunen benytter for å lage en oversikt over  folkehelsen i  kommunen. Folkehelseprofilen blir utgitt av folkehelseinstituttet hvert år.

Folkehelseprofilen for Oppdal 2024

Her kan du se folkehelseprofilen for Oppdal tidligere år.

Oppvekstprofilene for Oppdal

Oppvekstprofilene inneholder statestikk og vurderinger med temaområder som omhandler barn og unge. Disse er benyttet i arbeidet med kartlegging i egen kommune i dokumentet "Levekår og folkehelse" i Oppdal.

Oppvekstprofil for Oppdal 2023

Ungdataresultatene 

Ungdataundersøkelsene er et spørreskjemabasert verktøy som gir et bredt bilde av hvordan ungdom har det og hva de driver med i fritiden. Dette er et av kommunens viktigste verktøy for å oppfylle kravet i folkehelseloven, om å ha oversikt over helsetilstanden i kommunen.   Oversikt gir oss svar på hvilke områder kommunen bør rette fokuset på og gir oss bedre forutsetning for å sette inn riktige tiltak på de ulike områder. I Oppdal kommune har både ungdomsskolene og Oppdal videregående skole gjennomført denne undersøkelsen hvert tredje år fra 2011. I 2017 ble også 5,6, oh 7 trinn på barneskolene også med.

Her ligger et sammendrag av ungdataresultatene: .Resultat fra Ungdata og Ungdata junior 2024 - Oppdal 

Oppdal kommune er medlem av FREMSAM

Kommunestyret vedtok i mars 2017 at kommunen skal søke om å bli medlem av Fremsam kommuner. Oppdal ble tatt opp som medlem fra 01.01.2018. 

Fremsam kommuner er et nettverk av kommuner som setter folkehelse høyt i sitt virke og samfunnsplanlegging. De er en del av WHOs internasjonale Healthy Cities-nettverk, som har lignende nasjonale nettverk i en rekke europeiske land. 

Kontaktopplysninger

Fagleder folkehelse og miljørettet helsevern Vigdis L. Thun

e-post: vigdis.thun@oppdal.kommune.no

Tlf: 482 12 713


Publisert: 28.04.2016
Sist endret: 28.04.2016 13.37