Hva er prosjektet Fjellbøgda sammen?

Fjellbøgda sammen er utviklet av Oppdal kommune i samarbeid med FOU miljø (NTNU, RKBU Midt-Norge og NORCE) gjennom Program for folkehelsearbeid i kommunene. Prosjektet har mål om å styrke voksenrollen gjennom å styrke relasjon- og samspillskompetansen til alle voksne på barns livsarenaer; hjemmet, barnehage/skole og fritid.
Målet er at barn og unge skal møte autoritative (trygge, tydelige og omsorgsfulle) voksne som ser, hører og forstår barn på en trygg, tydelig og omsorgsfull måte. Indirekte er målet å styrke barn og unges psykiske helse.
Det er gjennom prosjektperioden utviklet en modell for hvert delprosjekt, der begge delprosjekt er bygd opp etter inspirasjon fra DUÅ (De utrolige årene) som knyttes til en pyramide (trenerpyramide og lærer/foreldrepyramide) med verktøy for hvert trinn.
Modellene benyttes som verktøy for å styrke voksnes relasjon – og samspillskompetanse med barn på barns arenaer i Oppdalssamfunnet. Derfor har vi også benyttet ordtaket: «Det skal ei hel fjellbøgd te for å oppdra et barn».

Delprosjekt 1 - Voksenrollen i Oppdalsfotballen:

Beskrivelse av tiltaket:
Voksenrollen i Oppdalsfotballen retter seg mot fritidssektoren og er et tiltak som skal styrke trenerrollen i barnefotballen i Oppdal. Målet er å styrke voksenrollen hos trenere i barnefotballen gjennom å øke relasjon - og samspillskompetansen.
Tiltaket er innovativt og kommunen har sammen med NORCE og NTNU, RKBU Midt – Norge bygd opp en egen trenerveiledningsmodell.
Modellen benytter element fra et foreldreveiledningsprogram (De utrolige årene, DUÅ). DUÅ er en nasjonal satsing fra Helsedirektoratet og har som mål å fremme barns psykiske helse ved å trygge foreldrene i foreldrerollen, styrke barns sosiale-, emosjonelle- og problemløsningsferdigheter, samt å forebygge og behandle atferdsvansker.
Trenerveiledningsmodellen Voksenrollen i Oppdalsfotballen har siden piloten i 2019 vært gjennomført til trenere hvert år og blir benyttet opp mot trenere for aldersgruppen 8 år. Veiledningsgruppene består av trenergruppene til to lag (henholdsvis gutte- og jentelaget i samme årgang), til sammen 10 – 12 trenere i hver veiledningsgruppe. Hver veiledningsgruppe får 4 veiledningsøkter à 2,5 timer pr. økt fordelt gjennom en sesong.
Trenerveiledningene gjennomføres av kommunens rådgiver fra PPT og rådgiver kultur i samarbeid med trenerveileder og ansvarlig for barnefotballen i fotballgruppa i idrettslaget.
Målet med prosjektet:
Hovedmålet er å styrke relasjon - og samspillskompetansen til trenere i barnefotballen. Indirekte vil det kunne styrke den psykiske helsen til barna.
Evaluering av prosjektet:
NTNU, RKBU Midt-Norge har i samarbeid med kommunen utarbeidet en rapport fra pilotstudie som ble gjennomført i 2019. Spørreskjema ble besvart av trenerne som deltok på trenerveiledningene før og etter intervensjonen i pilotstudie i 2019.
Les mer om - Rapport om Voksenrollen i Oppdalsfotballen - NTNU (PDF, 3 MB)
Prosjektet er også evaluert med en masteroppgave (2023). Dette var en kvalitativ studie med tittel “Relasjon - og samspillskompetanse hos trenere i barneidretten".
Les mer om - Sammendrag av de viktigste funnene fra masteroppgaven - NTNU
Prosjektet Voksenrollen i Oppdalsfotballen er publisert som et kunnskapsbasert og kvalitetssikret tiltak på nettstedet Kunnskap om barn. Kunnskapombarn.no er et samarbeid mellom de fire regionale kunnskapssentrene for barn og unges psykiske helse og barnevern (RKBU/RBUP). Her finner du oppdatert og kvalitetssikret kunnskap om barn og unges psykiske helse og utvikling. Målet er å gi de som jobber med barn og unge tilgang til ny viten, kompetanseheving og verktøy.
Les mer om - Slik skaper fotballtrenere trygghet og trivsel - kunnskapombarn.no
Delprosjekt 2 - Foreldremøteplan med dialogduken
Beskrivelse av tiltaket
Gjennom prosjektet «Foreldremøteplan med dialogduk», har målgruppen vært foreldre og arenaen foreldremøter i barnehage og skole.
Hensikten med tiltaket er å skape gode dialoger mellom foreldre på foreldremøtet. Gjennom bruk av dialogduken som verktøy legges grunnlaget for dialog som kan styrke og trygge deres foreldrerolle og skape utviklingsstøttende oppvekstmiljø for barn.
Modellen og dialogduken er bygd på elementer fra DUÅ (De utrolige årene), en anerkjent tilnærming som bygger positivt samspill og gode relasjoner mellom voksne og barn. En innføring i modellen og bruk av dialogduken er gitt til lærerne/barnehagepersonalet som skal lede foreldremøtet. Opplæring er gitt av veileder i DUÅ og programmet er brukt i kommunen over flere år med gode erfaringer.
De ansatte skal deretter benytte disse elementene i foreldremøter, men også i sin egen hverdag i samspill og relasjon med barn. Modellen er prøvd ut som en pilot i 2 klasse ved Aune barneskole i løpet av 2019, før den gradvis er implementert i barnehager og grunnskolen.
Modellen videreføres nå til ungdomstrinnet og ny tilpasset dialogduk utvikles av arbeidsgruppa og prøves ut våren 2025.
Mål med prosjektet for foreldre/lærere:
- Øke positive relasjoner og bånd til barna
- Bruke positive strategier i kommunikasjon og samhandling med barna, positiv oppmerksomhet, ros og oppmuntring
- Unngå harde virkemidler (som kjeft og straff) mot negativ oppførsel, og bruke positive strategier som å avlede, overse og bruke logiske konsekvenser
- Skape forutsigbarhet gjennom å sette grenser for barna på en positiv måte
- Skape dialog og relasjon mellom foreldrene
Mål med prosjektet for barna:
- Fremme barns selvbilde og skape grunnlag for god psykisk helse gjennom å fremme barnas ferdigheter; sosiale ferdigheter, håndtere problemer og egne følelser, øke empati
- Redusere negativ adferd som aggresjon, ulydighet, mobbing, avvisning, stjeling og lyving
Evaluering:
Prosjektet er delvis evaluert. Her ligger en sluttevaluering av prosjektet. Selv om vi er i implementeringsfasen, er det skrevet en sluttrapport for prosjektet.
Les mer om - Sluttrapportering for program for folkehelse 2018 - 2023 (PDF, 2 MB)