Bærekraftsundersøkelsen 2023
I Trøndelag har trønderske kommuner, Statsforvalteren, KS, Næringsalliansen og fylkeskommunen gått sammen om å etablere et bærekraftnettverk med fokus på å samarbeide for en bærekraftig omstilling.
Bærekraftnettverket i Trøndelag har utarbeidet en rapport som gir kommunene og fylket et kunnskapsgrunnlag for å vurdere status innen FNs bærekraftsmål. Rapporten gir en status for Oppdal og Trøndelag, og et kunnskapsgrunnlag for handling ved å peke på områder og tema med de største utviklingsbehovene.
Les mer om - Bærekraftsnettverket i Trøndelag - trondelagfylke.no
Les mer om - Bærekraftsrapport Oppdal kommune 2024 - trondelagfylke.no
Fritidsboligundersøkelsen 2023
Fritidsboligundersøkelsen skal gi Oppdal kommune økt og oppdatert kunnskap og innsikt i fritidsinnbyggernes behov, tilfredshet, bruk, verdiskaping og verdier. Dataene fra fritidsboligundersøkelsen vil bli brukt i kommunens framtidige planlegging og videreutvikling.
Last ned - Rapport fritidsboligundersøkelsen 2023 for Oppdal kommune - Nasjonalparken Næringshage (PDF, 560 kB)
Last ned - Hytteundersøkelsen 2015 - Nasjonalparken Næringshage (PDF, 843 kB)
Besøksforvaltning
Som en av to kommuner i Trøndelag har Oppdal fått støtte fra fylkeskommunen til å gjennomføre et pilotprosjekt innen besøksforvaltning. Prosjektet ledes av Oppdal Næringsforening og Nasjonalparken Næringshage står for den praktiske gjennomføringen.
Målet er å sikre en bærekraftig utvikling som er innenfor grensen til det natur, landskap, miljø, lokalsamfunn og lokal kultur tåler, samtidig som det gir grunnlag for sunn næringsdrift og lokal verdiskaping. Sammen med utvikling og testing av metoder for helhetlig besøksforvaltning, vil prosjektet gi oppdatert kunnskap til den nye kommuneplanen i Oppdal.
Les mer om - Pilotprosjekt for besøksstrategi Oppdal (PDF, 4 MB)
Masterplan
Masterplanen er et verktøy for videreutvikling av Oppdal som reisemål og bosted, og et grunnlag som tydelig løfter fram Oppdal sine ambisjoner, mål og kvaliteter.
Planen inkluderer ytterligere tre større prosjekter; ringvirkningsanalyse, merkevarestrategi samt fellesgodemodell. Modellen for fellesgodefinansiering var den første av sitt slag i Norge.
Last ned - Masterplan for Oppdal, 2013 - Oppdal Næringsforening (PDF, 2 MB)
Last ned - Masterplan fellesgodefinansiering, Oppdal 2013 - Menon (PDF, 2 MB)
Last ned - Masterplan ringvirkningsanalyse, Oppdal 2013 - Menon (PDF, 2 MB)
Sentrumsutvikling
Mulighetsstudiet beskriver dagens situasjon fra perspektivet til gående og syklende. Resultatet av studiet er forslag til forbedringer av gang- og sykkelveinettet med bedre forbindelser mellom boligområder, skoler, store arbeidsplasser, rekreasjonsområder og andre viktige samlingsplasser.
Last ned - Mulighetsstudie for gående og syklende i Oppdal sentrum - Plankontoret (PDF, 10 MB)