Utdeling av kulturprisen 2022

Oppdal kommunes kulturpris for 2022 tildeles John Vognild og Sivert Liabø. Vi gratulerer! Les begrunnelsen her.

Innhold

Fant du det du lette etter?

Takk for din tilbakemelding

hva forsøkte du å finne?


Kulturprisen for 2022 er den 24 i rekken. I vedtektene til prisen heter det at prisen primært skal til enkeltpersoner bosatt i Oppdal, men kan også gis til lag og organisasjoner. Prisen gis som en anerkjennelse for særlig innsats innenfor rammen av det utvidede kulturbegrepet, og skal tjene som en inspirasjon for dette arbeidet.

I år hadde komiteen hele 17 innkomne kandidater til vurdering. Dette viser at engasjementet rundt prisen er stort, og at vi har et rikt og mangfoldig kulturliv med mange verdige kandidater.

Årets pris deles ut til noen som over lang tid har vært en berikelse for Oppdals kulturliv. Prisen deles ut til to som mange nok vil si går stille i gangene, og som heller vil fremheve andres innsats fremfor egen.

Den ene debuterte allerede i 1946, og har enda ikke lagt karrieren bak seg. Vedkommende stiller opp når det trengs, og på folkemunne blir han derfor ofte kaldt «kirkens nødhjelp» - et navn som vitner om prisvinnerens beskjedenhet på egne vegne. Kirkegjengere i alle de syv folkekirkene i Oppdal og Rennebu har fått glede av å oppleve vedkommende. Han har selv uttalt at han vil fortsette å spille så lenge fingrene virker, og er ofte å se i publikum på et mangfold av konserter. Om det å utforske ulike musikkutrykk, har vedkommende selv uttalt at «Det er noe fint i alt, jeg hører på akkorder og koser meg».

Den andre begynte også sin karriere tidlig, og allerede som barn begynte vedkommende å utforske håndverket som senere vil prege store deler av livet hans. Etter avtjent verneplikt førte barndomsinteressen til at han utdannet seg ved Hjerleid Handverksskole i Dovre. Senere har flere gått i lære hos vedkommende, og vedkommende har delt sin kunnskap om både håndverket og gården Holberget som han satte i stand. Vedkommende behersker sitt håndverk såpass godt at også Riksantikvaren har benyttet seg av hans kompetanse. Mange mener at vedkommende har bidratt til en aldri så liten renessanse for de rike treskjærertradisjonene vi har i bygda vår.

Fellesnevneren for de begge er en utpreget langvarig innsats, med større fokus på oppgaven som skal utføres heller enn seg selv. Både på frivillig og på aktiv basis har de stilt opp der det trengs, og i bidrat til et enda rikere og mer mangfoldig kulturliv. Den ene som organist, og den andre som håndverker.

Kulturprisen for 2022 tildeles John Vognild og Sivert Liabø –  vi gratulerer så mye!


Publisert: 15.01.2023
Sist endret: 15.01.2023 18.34