I undersøkelsen bruker NGU en elektromagnetisk målesonde, som henger under helikopteret. Sonden registrerer elektrisk motstand i bakken og lokale variasjoner i jordens magnetfelt. Det bidrar i den generelle geologiske kartleggingen.
Samtidig blir det samlet inn informasjon om radioaktive elementer i bakken. Disse undersøkelsene kan avdekke mulige cesium-rester etter Tsjernobyl-ulykken i 1986. Naturlige bakgrunnsverdier kan også gi en pekepinn på radonnivået i bebyggelsen.
Målingene blir utført av det innleide helikopterselskapet Pegasus Helicopter AS fra Gardermoen i samarbeid med NGU. Selve målingene foregår ved at helikopteret flyr i parallelle linjer med en konstant høyde på 60-75 meter over bakken. Det blir ikke foretatt målinger i dårlig vær, som tåke, regn, snø eller sterk vind.
Dataene blir etter hvert åpent tilgjengelige for alle i kartdatabasen på NGUs hjemmesider.
NGU vil forsøke å utføre målingene i nært samarbeid med lokalbefolkningen. Bestemte verneområder eller naturreservat blir ikke berørt av flyvningene. Dersom målingene er uforenelig med annen aktivitet, ønsker NGU å bli kontaktet slik at mindre justeringer i måleopplegget kan gjøres.
Dette er undersøkelsesområdet for de geofysiske målingene med helikopter. Teamet har base på Tynset. Figur: NGU
Pegasus’ helikopter med målesonden liggende bak til høyre. Ved å bruke et slikt måleinstrument får forskere god oversikt over geologien. Foto: Pegasus
Kontaktpersoner:
Seksjonsleder Marco Brönner, tlf.: 48607696, e-post: marco.bronner@ngu.no
Sjefingeniør Frode Ofstad, tlf.: 90952158, e-post: frode.ofstad@ngu.no
Publisert: 11.06.2024
Sist endret: 11.06.2024 10.11