"Du er en del av Norges beredskap"

Hva gjør du hvis strømmen skulle bli borte i flere dager, mobilnettet slutter å virke eller det ikke er vann i springen?

Innhold

Fant du det du lette etter?

Takk for din tilbakemelding

hva forsøkte du å finne?


Omkring 5. desember vil alle landets husstander motta en brosjyre om egenberedskap fra Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB). Brosjyren inngår i kampanjen "Du er en del av Norges beredskap", som DSB har utarbeidet sammen med Oslo kommune. Målet er å styrke befolkningens bevissthet og kunnskap om å ivareta egen sikkerhet ved hendelser og kriser som rammer kritisk infrastruktur.

Hovedinnholdet i kampanjen er konkrete råd om hva folk kan gjøre for å forberede seg best mulig hvis noe skulle skje med kritiske samfunnsfunksjoner som strøm, mobilnett, internett, transport, vann og avløp.

- Vi ber deg tenke gjennom hva som kan skje der du bor, hvordan du og de rundt deg kan bli rammet, og hvordan dere kan håndtere det. Vær forberedt på at du og din familie kan klare dere selv i minst tre dager, sier direktør i DSB, Cecilie Daae.

De grunnleggende behovene som må dekkes de første tre dagnene av en krise, er varme, drikke, mat, legemidler, hygiene og informasjon. På sikkerhverdag.no finner du konkrete forlag til hva du bør ha i hus.

Hvorfor kampanje nå?

- Selv om vi lever i et trygt og stabilt samfunn, er risiko- og trusselbildet i Norge sammensatt og i endring. Klimaendringer, ekstremvær, en endret sikkerhetspolitisk situasjon, terror og teknologi er eksempler på det, sier Daae.

DSBs befolkningsundersøkelse viser at innbyggerne er lite forberedt på en krise der mange mister strøm eller vann, eller om det skulle bli vanskeligere å få tak i nødvendige varer.

- Når samfunnet rammes av en stor hendelse eller krise, må hjelpen først ut til de som trenger det aller mest. Jo flere av oss som er i stand til å ta vare på oss selv og hjelpe de rundt oss ved en hendelse, jo bedre rustet står vi som samfunn, sier Daae.

Mer om kampanjen

DSB inviterer kommuner, fylkesmenn, etater, frivillige organisasjoner og andre til å bli med i arbeidet for å styrke befolkningens egenberedskap! Mer informasjon om kampanjen, inkludert informasjonsmateriell, finner du på www.dsb.no/egenberedskap.

www.sikkerhverdag.no finner du oppdaterte råd og konkrete forlag til hva man alltid bør ha i hjemmet sitt. Rådene vi gir, har vært ute på bred høring og er forankret hos aktuelle myndigheter.

Ditt eget beredskapslager

Her er et eksempel på hva man kan ha i hus for å klare seg selv i tre døgn:

9 liter vann per person

To pakker knekkebrød per person

En pakke havregryn per person

Tre bokser middagshermetikk eller tre poser tørrmat per person

Tre bokser pålegg med lang holdbarhet per person

Noen poser tørket frukt eller nøtter,kjeks og sjokolade

Medisiner du er avhengig av

Ved-, gass- eller parafinovn til oppvarming

Grill eller kokeapparat som går på gass

Stearinlys, lommelykt med batterier, parafinlampe

Fyrstikker eller lighter

Varme klær, pledd og sovepose

Førstehjelpspakke

Batteridrevet DAB-radio

Batterier, batteribank og mobillader til bilen

Våtservietter og desinfeksjonsmiddel

Tørke-/toalettpapir

Litt kontanter

Ekstra drivstoff og ved/gass/parafin/

Rødsprit til oppvarming og matlaging

Jodtabletter (til bruk ved atomhendelser)


Publisert: 12.11.2018
Sist endret: 12.11.2018 09.13