Bålbrenning

I Norge er det et generelt bålforbud fra 15. april til 15. september

Innhold

Fant du det du lette etter?

Takk for din tilbakemelding

hva forsøkte du å finne?


Båltenning er en del av allemannsretten i Norge. Det betyr imidlertid ikke at det alltid er lov å brenne bål, eller at bål kan tennes under alle forhold. Det kan derfor være lurt å sette seg inn i reglene om bålbrenning, og å lære seg når og hvordan man kan brenne bål på en trygg måte. 

I Norge er det et generelt bålforbud fra 15. april til 15. september. I denne perioden er det som hovedregel forbudt å tenne opp bål og grille i eller i nærheten av utmark. Utmark er det meste av skog, fjell, strender og myr. Forbudet gjelder all bruk av åpen ild:  kaffebål , bålpanne , grill, engangsgrill, primus, stormkjøkken osv.

Bålforbudet åpner for unntak. Hvis du er helt sikker på at det ikke kan føre til brann kan du tenne små kaffebål, grille, bruke primus eller lignende. Da trenger du heller ikke søke om tillatelse fra brannvesenet.

Sjekk alltid skogbrannvarslet på yr.no før du gjør opp ild i eller i nærheten av utmark. Ikke tenn bål når verdien er over 40.

Du kan grille i din egen hage selv om det er generelt bålforbud. Hager regnes som innmark og omfattes ikke av forbudet. Vær oppmerksom på at dersom skogbrannfarevarselet viser høyt farenivå frarådes all bruk av åpen flamme eller all aktivitet som kan medføre brann.

Det vil alltid være du som gjør opp ild som har det hele og fulle ansvaret for brannsikkerheten, og du må selv vurdere om det er forsvarlig. Dette gjelder også på definerte bål- og grillplasser opprettet av kommunen eller grunneiere.  Er du i tvil? La være å fyre opp!  Trykk her for hjelp til å vurdere

Større bål (Sankthansbål og pinsebål)

Alle større bål som sankthans- og pinsebål skal meldes til brannvesenet senest to uker før bålbrenningen. Brudd på regelverket kan føre til anmeldelse og bot. Klikk under for å komme direkte til innmeldingsskjema: 

Innmeldingsskjemaet for bålbrenning 


Publisert: 12.06.2020
Sist endret: 12.06.2020 10.18