NATO-øvelsen Trident Juncture

Øvelse Trident Juncture er NATO-alliansens største øvelse, en såkalt høyprofiløvelse, og vil holdes i Norge i perioden 25. oktober – 7. november. Rundt 45 000 soldater fra over 30 land vil i denne perioden øve på å forsvare Norge. 150 fly og 60 fartøyer deltar. I Oppdal vil øvelsen bli merkbar. Informasjon rundt dette blir lagt ut på denne siden under øvelsen. Vi anbefaler også befolkningen om å følge med på Forsvarets hjemmeside og oppdalpolitiets facebookside.

Innhold

Fant du det du lette etter?

Takk for din tilbakemelding

hva forsøkte du å finne?


warøFor Norge blir dette den største øvelsen siden 1980-årene, noe som igjen vil føre til at mange nordmenn vil merke at NATO øver i denne perioden.

Det er fylkene Trøndelag, Møre og Romsdal, Østfold, Oppland og Hedmark som i størst grad blir berørt.

Rundt 15000 soldater vil oppholde seg i Trøndelag, og mange av disse i Oppdal.  På et orienteringsmøte i Oppdal sa Oberst Håkon Warø (bildet) at en ideelt sett ønsker at hverdagen skal gå som normalt under øvelsen, men slik blir det ikke.

- Dere må være forberedt på mange dager med stor militær aktivitet, både på bakken og i lufta, sa han. Warø sa at Trident Juncture vil bli den mest mediedekkede øvelsen på den nordre halvkule noensinne.

 Spanske og amerikanske styrker vil sette sitt preg på Oppdal i den første delen av øvelsen. For menige oppdalinger vil det være uvant å møte bevæpnede soldater i sentrumsgatene og i butikken.

En avdeling av øvelsesledelsen vil ha sin base på Bjerkeløkkja.

 Til tross for at det er gjort mye for å forebygge skader, vil det erfaringsmessig bli en del. Grunneiere eller andre som får skader på sin eiendom blir bedt om å melde inn disse til tlf. 400 38526 eller epost mbo@mil.no. Under øvelsen må publikum regne med stor belastning på vegene, og redusert fremkommelighet.

 Politiet er godt forberedt på Trident Juncture. - For oss er ikke dette en øvelse, det er en virkelig hendelse, sier lensmann Finn Skårsmoen. Politiet vil bruke sin Facebookside aktivt for å informere publikum.

 

Praktisk informasjon til befolkningen fra Forsvaret:

 

Har du oppdaget ødeleggelser på eiendom eller natur, som følge av øvelsen? Ta kontakt på telefon eller e-post: 

Telefon: 400 38526

E-post: mbo@mil.no

 

Forsvarets hjemmeside:

 

Statens Vegvesen om øvelsen:

 

Disse veiene blir berørt:

 

Politiets facebookside:

https://www.facebook.com/politioppdal/

Oppdals to lokalaviser, Opp og Opdalingen følger med og informerer hver dag om øvelsen.


Publisert: 08.10.2018
Sist endret: 08.10.2018 10.21